Festa Major de l´Arboç

Tornar

La Festa Major de l’Arboç se celebra el quart diumenge d’agost, i és coneguda com una de les típiques de Catalunya.

La Festa Major de l’Arboç va ser declarada l’any 2009 “Festa Patrimonial d’Interès Nacional”, i conté cinc “Elements Patrimonials d’Interès Nacional”: El Ball de Bastons, els Gegants, l’Exhibició Castellera, el Ball de Diables i La Carretillada. La festa està dedicada al patró Sant Julià i als màrtirs copatrons, els sants Justí i Fortunat i les santes Càndida i Victòria.

L’estructura tradicional de la Festa Major de l’Arboç s’ha mantingut inalterable des d’èpoques remotes i consta de cercaviles i exhibicions davant la casa de la vila, on les colles folklòriques s’exerciten i exhibeixen per delit del públic. Son especialment apreciades pel públic:

  • Les evolucions del Ball de Diables de l’Arboç i el bany de foc que generen amb les seves carretilles (petard xiulador de guspira circular).
  • El xotis del Ball de Bastons de l’Arboç, consistent en la progressiva acceleració del ball, que acaba per tenir un ritme de música i cops de bastó vertiginós.
  • El Ball de Gegants i Nans de l’Arboç, molt apreciat especialment pel públic infantil i on el diumenge al migdia es produeix el ball de la parella de gegants centenaris de l’Arboç: el Chabran i la Llúcia, peces originals del 1827 i declarades l’any 1995 Patrimoni Moble de la Generalitat.
  • El progressos del Drac Badalot, els espetecs dels Trabucaires Guineus, els balls del Garot, la vistositat del Ball de Gitanes i el de Cercolets, la sonoritat del Ball de Pastorets i les pilars dels Minyons de l’Arboç, que sempre clouen les cercaviles arbocenques.

L’origen del gegant Chabran és també molt curiós, ja que és una figura que imita al General Joseph Chabran de l’exèrcit napoleònic que l’any 1808 va cremar la vila de l’Arboç, protagonitzant un dels episodis bèl·lics més recordats de la Guerra del Francès. Al cap d’uns anys el poble li va dedicar un gegant no per fer-la cap homenatge, sinó per fer-lo ballar i mofar-se d’ell, ja que du un barret amb sentit burlesc gens adient per un general.

L’Arboç també té una parella de gegantons, el Gumersind i la Teresina, molt apreciats juntament amb els nans pel públic infantil, y que representen a l’agutzil del poble i a una puntaire, un ofici molt típic de l’Arboç i que ha donat fama internacional a la vila.

A banda de les cercaviles hi ha dos actes que sobresurten i tenen una identitat pròpia i reconeguda:

  • L’Exhibició Castellera: amb les millors colles de Catalunya a una de les places de 10 més antològiques i tradicionals del Principat
  • La Carretillada: un espectacular i molt apreciat bany de foc protagonitzat pel Ball de Diables de l’Arboç i que simula l’infern a la terra.