Palau Gener i Batet

Tornar

Aquest emblemàtic edifici fou manat construir l´any 1873 com a residència de Josep Gener i Batet.

El Palau Gener i Batet és un edifici situat al municipi de L’Arboç (al cap de municipi), comarca del Baix Penedès, província de Tarragona, vegueria del Penedès, Catalunya. Consta al l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya de 1981, i també és catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local al POUM de L’Arboç (maig de 2009).

Aquest emblemàtic edifici fou manat construir l’any 1873 com a residència de l’indià Josep Gener i Batet. El 1877 es construí el cos que s’obre al passeig Panxita i a la rambla Gener i el 1889, el cos que s’obre cap al jardí. El jardí es clou amb una tanca, als extrems de la qual hi ha dues torres – mirador de planta poligonal amb obertures ogivals i coberta cònica.

La primera edificació, amb un aire neoclàssic, de tres plantes, té obertures amb arcs rebaixats a la planta baixa, amplis balcons a la planta primera i finestres rectangulars a les golfes. De la segona edificació destaca la façana de migdia, molt monumental i totalment simètrica i que s’obre a l’antic jardí. Formada per tres cossos té també tres plantes d’alçada i cada cos està rematat per un lucernari de grans dimensions dels quals el central, el més gran, està acabat amb una cúpula.

La façana principal, que dóna al jardí, és dividida en cinc cossos. El central i els dos laterals tenen tres plantes, a les quals s’hi afegeixen unes torres vuitavades cobertes amb cúpula. El cos central és presidit per una ampla balconada amb balustres.

Els interiors, tot i les transformacions sofertes, mantenen molts dels espais i decoracions originals. Cal destacar l’antic menjador, amb un notable enteixinat de guix al sostre i les parets empaperades que, sembla, amaguen pintures relacionades amb el cultiu del tabac, origen de la fortuna del Sr. Gener.

L’any 1949 els Salesians van comprar l’edifici per a destinar-lo a noviciat, i durant els anys 50 es portaren a terme les reformes necessàries per a adaptar l’edifici a la seva nova funció. Finalment, el 1969 l’edifici es destina a col·legi – residència i als anys 70 del segle XX el jardí i estany originals són substituïts per una piscina i pistes poliesportives.

El Personatge: Josep Gener i Batet

Josep Gener i Batet, nascut a l’Arboç l’any 1831, als 13 anys, com bastants joves d’aquella època, Gener i Batet va marxar a fer fortuna a Cuba. Es va establir a la població de Pinar del Rio i d’allí va passar a treballar com a depenent de tabac en una botiga de l’Havana. Ben aviat, es pogué comprar una petita plantació de tabac anomenada “Hoyo de Monterrey” i, el 1865, creà la famosa marca “La Escepción” en una fàbrica on treballaven 400 obrers. També comercialitzà la marca de tabac cubà Gener, coneguda encara avui en dia, i inclogué en la seva activitat el comerç de sucre.

En Josep Gener i Batet fou un gran industrial i comerciant que féu una gran fortuna (la tercera fortuna del país en el seu moment). L’any 1873, tornà a la terra que l’havia vist néixer i manà construir la seva residència damunt l’antiga casa dels seus avis materns. El Palau Gener i Batet va ser construït en dues fases. La part més espectacular, la façana de les grans torres, va acabar-se l’any 1889.

Les curiositats

La marca de cigars cubans “La Escepción de José Gener” és actualment la més cara del món. Un sol exemplar d’aquesta marca es cotitza a més 500 euros.

La Rambla de l’Arboç du el nom de Rambla Gener en honor a Josep Gener i Batet

El carrer que transcorre pel mur lateral que segueix la direcció de la façana lateral del Palau Gener i Batet, du el nom de passeig Panxita, en honor a l’esposa de Josep Gener i Batet.

Dades d’interès

Rambla Gener, 30    43720 L’Arboç

No és possible visitar els interiors d’aquest edifici

Per a més informació:
E-mail: turisme@arbocenc.cat